Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka z sosem karmelowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki + 2 łyżki
masło 1/4 kostki
śmietana 18-procentowa 200 gram
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z sosem karmelowym

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube półplasterki. Zasypać je 2 łyżkami cukru i lekko poddusić. Rozłożyć je do miseczek.
Krok 1 - Jabłka z sosem karmelowym foto
2
Pół szklanki cukru rozsypać na patelni, dolać wodę i podgrzewać tak długo, aż zrobi się jasny karmel.
Krok 2 - Jabłka z sosem karmelowym foto
3
Dodać masło, wymieszać.
Krok 3 - Jabłka z sosem karmelowym foto
4
Wlać śmietanę, wymieszać.
Krok 4 - Jabłka z sosem karmelowym foto
5
Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści i powstanie gładki sos.
Krok 5 - Jabłka z sosem karmelowym foto
6
Sosem polać jabłka w miseczkach.
Krok 6 - Jabłka z sosem karmelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.10.2013 09:41
pychota takie jabłka
Sroczka 29.07.2013 21:32
Ten deser musiał wyśmienicie smakować.
safcia 03.08.2012 13:30
pysznośći dlapodniebienia
Ada-Gaba 05.05.2012 07:08
co za wspaniałości
Anna146 04.05.2012 16:29
palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak