Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 1+ 0,5 szkl
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem malinowy 1 słoik
mieszanka bakaliowa
kisiel 1 jabłkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami

Kroki postępowania

1
Siekam masło z mąką pszenną, cukrem (1szkl) i proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto.
Krok 1 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
2
Odcinam 1/3 część ciasta, większą schładzam w lodówce, a mniejszą zamrażam.
Krok 2 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
3
Większą część ciasta wałkuję i wylepiam dno dużej formy (25x30cm). Dziurkuję widelcem.
Krok 3 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
4
Z białek i 0,5 szkl cukru ubijam sztywną pianę. Dodaję kisiel (na 3/4l. wody) i mieszam dokładnie z pianą. Piana ma lekki zielonkawy kolor, który po upieczeniu ładnie kontrastuje z dżemem.
Krok 4 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
5
Mieszam dżem malinowy z bakaliami. Ja wybrałam żurawinę suszoną, morelę, rodzynki i wiśnie, które wcześniej przesiekałam. Wg uznania można dodać także orzechy.
Krok 5 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
6
Na ciasto wykładam masę bakaliową i rozsmarowuję po powierzchni ciasta.
Krok 6 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
7
Na warstwę dżemu wykładam pianę jabłkową i równomiernie rozprowadzam. Na pianę ścieram zamrożoną część ciasta.
Krok 7 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
8
Ciasto piekę ok. 50minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C.
Krok 8 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto
9
Upieczone ciasto kroję w duże kwadraty.
Krok 9 - Kruche ciasto Pleśniak z jabłkową pianką i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 19.12.2012 16:14
idealnie opisany przepis.
Juleczka20 19.07.2012 17:19
pyszne ciasto
misia53 04.05.2012 13:55
bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak