Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni na chleb z mąki typ 720

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 250 gram
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na chleb z mąki typ 720

Kroki postępowania

1
50 gram mąki żytniej typ 720 (można też użyć mąki typ 2000) dokładnie wymieszać z 50 ml ciepłej wody.
Krok 1 - Zakwas żytni na chleb z mąki typ 720 foto
2
Przykryć folią, zrobić w niej dziurki (żeby zakwas mógł "oddychać") i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po 12 godzinach zakwas zamieszać i odstawić na dalsze 12 godzin.
Krok 2 - Zakwas żytni na chleb z mąki typ 720 foto
3
Po tym czasie dodać 50 gram mąki i 50 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejną dobę w ciepłe miejsce (po 12 godzinach znowu zakwas zamieszać). Czynność powtarzać jeszcze przez 3 kolejne dni. 5 dnia zakwas jest już gotowy (zaczyna puszczać bąbelki powietrza) i można go dodać do chleba. Resztę zakwasu wstawiamy do lodówki. Jak będzie nam znowu potrzebny, wyciągamy go z lodówki dzień wcześniej, dokarmiamy taką samą ilością mąki i ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Zakwas żytni na chleb z mąki typ 720 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.01.2014 12:41
uniwersalny zakwas :) robię go na chlebek i na żurek :)
elaa 04.05.2012 18:30
ładnie pracuje .. też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak