Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne bolonese z mozarellą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 6 płatów
mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 kg
pomidory świeże 3 szt
pomidory z puszki lub koncentrat 1 szt
cebula 0,5 szt
czosnek 5 ząbków
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
masło 50 gram
sól
pieprz
słodka paptyka Prymat 1 łyżka
mozarella 2 kule
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolonese z mozarellą.

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników do pracy:
- mozarellę wyjmujemy z zalewy i odciskamy nadmiar serwatki, kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm
- skórkę świeżych pomidorów nadcinamy ostrzem i zalewamy je wrzątkiem - skórka powinna oddzielić się od miąższu
- kroimy 2 pomidory w kosteczkę a jednego w plastry
- czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy
- makaron lasagne zaparzamy po 30sek we wrzątku i układamy na papierze do pieczenia - czynność wykonujemy z każdym plastrem po kolei
Krok 1 - Lasagne bolonese z mozarellą. foto
2
Mięso smażymy na łyżce oleju z cebulką, posolone i popieprzone. Gdy będzie brązowe dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pomidory z puszki lub rozrobiony w szklance wody koncentrat pomidorowy. Czekamy aż sos się zagęści i dodajemy słodką paprykę, oregano, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku ( jeśli sos jest za kwaśny można dodać odrobinkę cukru).

Sos nie może pływać! Odparuj wodę :)
Krok 2 - Lasagne bolonese z mozarellą. foto
3
Przygotowanie warstw:
naczynie lub blaszkę smarujemy masłem.

1 warstwa: makaron
2 warstwa: sos pomidorowy (boloński)
3 warstwa: beszamel - 0,5 cm ( mleko podgrzewamy, dodajemy masło, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinkę imbiru i gałki muszkatołowej, zagęszczamy mąką do konsystencji gęstego budyniu)

Układamy warstwy do wykończenia składników, biorąc pod uwagę, że ostania warstwa powinna wyglądać następująco:
na beszamelu układamy pokrojone w plastry pomidory (można posypać świeżo posiekaną bazylią). Na każdym pomidorze układamy 1 plaster mozarelli.
Krok 3 - Lasagne bolonese z mozarellą. foto
4
Zapiekamy całość około 60 minut w 150-180 stopniach do momentu, gdy beszamel zapiecze się warstwą złotego sera.
Na talerzu podajemy pokrojoną w kostki, można ozdobić świeżą bazylią i pomidorami.

Smacznego :)
Krok 4 - Lasagne bolonese z mozarellą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.03.2013 10:20
bardzo lubimy
Maniek2 25.08.2012 16:20
super
gosia47-47 04.05.2012 09:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak