Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy chrupaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 1/2 kostki
cukier 2 łyżki
margaryna 1 szt
sól
cukier puder
maślanka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy chrupaczki

Do miseczki dajemy 1/2 kostki drożdży 2 łyżki cukru,i 2 łyzki mąki 1 łyżkę mleka mieszamy i odstawiamy ,żeby drożdże troszkę popracowały. Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki i kroimy 1 margarynę ,siekamy jak przy cieście kruchym . Dodajemy rozczyn drożdży ,mieszamy lekko i dodajemy maślankę .Tyle żeby wyrobić ciasto . Ciasto dobrze wyrabiamy . Formujemy kulę wkładamy do woreczka i do lodówki na ok 2 -3 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki paluszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Pieczemy ok 5-8 min ,gdy będą złote wyciągamy i pudrujemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.08.2012 21:57
ciekawe , a ja bym je m=kminkiem posypała
GOSIA18 04.05.2012 11:59
super
iziona 04.05.2012 07:51
fajne:)
iwa643 04.05.2012 06:36
nie tylko dla dzieci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak