Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majowy szczaw na zimę.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Majowy szczaw na zimę.

Kroki postępowania

1
Wykorzystujemy ładną pogodę i wybiaramy się na łąkę,najlepiej ekologiczną czyli taką gdzie nie pasą się żadne ziwrzaczki,z dala od ruchliwych tras i zbieramy szczaw.
Krok 1 - Majowy szczaw na zimę. foto
2
Szczaw przebieramy,dokładnie myjemy ,siekamy i lekko solimy.Mieszamy od czasu do czasu a gdy szczaw zacznie puszczać sok ,przekładamy je do słoiczków mocno ugniatając.Wierzch zalewamy oliwą.
Krok 2 - Majowy szczaw na zimę. foto
3
Tak przygotowane słoiczki odstawiamy do lodówki czy piwnicy a zimą gotujemy zupkę szczawioną.
Krok 3 - Majowy szczaw na zimę. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.07.2013 07:24
ciekawy pomysł
adelajda 07.06.2013 18:30
taki domowy jest najlepszy
Wafelek2601 22.02.2013 10:37
Warto zrobić taki szczaw na zimę
Wafelek2601 22.02.2013 10:37
Warto zrobić taki szczaw na zimę
Wacław 19.01.2013 10:10
świetny pomysł !
alaaa 02.11.2012 16:13
nigdy nie robiłam szczawiu w słoiczkach,świetny pomysł
Motorek 10.10.2012 09:22
super
anemon 04.09.2012 07:40
Zrobiłam wg Twojego przepisu, ale tylko 2 słoiczki, bo więcej nie udało mi się nazbierać szczawiu. Teraz będę się zastanawiała kiedy je otworzyć i ugotować zupę. Ja też zalałam olejem.
ben-ka 03.09.2012 22:19
zrób,zrób:) z olejem też dobrze się trzyma - sama to przetestowałam.
pacpaw 03.09.2012 22:15
jestem :o) widzę, że mniej soli dodajesz. A ze smalcem prawda. Też zawsze były ze smalcem - nawet zupy nie trzeba było dodatkowo okraszać jak taki szczaw ze smalcem się gotowało. Teraz mamy olej. Łatwiej zalać niż bawić się w rozpuszczanie lub smarowanie. Ze smalcem zrobię w następnym sezonie :o)
ben-ka 24.08.2012 00:11
łączka Misiu??? a jest,jest w Twoich rodzinnych stronach:)
misia53 23.08.2012 10:00
oj, chciałabym taki z łączki szczaw ale gdzie ta łączka? za to w ogródku mam ,bo ja bardzo lubię szczawiową z jajkiem
Goya 12.05.2012 21:28
super
ben-ka 07.05.2012 13:51
Warto zrobić,taki szczaw robiła moja babcia,póżniej mama a teraz przyszła kolej na mnie.
anemon 07.05.2012 09:41
Dziękuję Ci ben-ka za wskazówki, szczawiu w tym roku dużo, więc będę robiła.
IZABELA29 06.05.2012 09:21
tobie to dobrze....
barbara11561 04.05.2012 16:52
świetny,prosty sposób,też myślałam że się pasteryzuje.Zawsze gotuję tylko w sezonie ,ale spróbuje Bożenko twojego sposobu na zimę:)
sylwia / sytofala 04.05.2012 11:18
właśnie planuje się do niego zabrać
ben-ka 04.05.2012 08:17
Zapomniałam dodać - szczawiu nie pasteryzuję.Najlepiej się przechowuje zalany rozpuszczonym smalcem ale ja zalewam olejem i też stoi.
ben-ka 04.05.2012 08:15
Zawsze robię szczaw w słoiczkach,raz mroziłam ale po wyjęciu czułam metaliczny posmak/może to moja alergia dała znać o sobie?/a więc Anemon jak masz cierpliwość to zrób sobie tak:na miskę posiekanego szczawiu daj 2 płaskie łyzki soli.Jak dasz wiecej to nic złego sie nie stanie-zlejesz tylko nadmiar soku a zupę będziesz soliła lub nie po ugotowaniu.
ziutula
ziutula 04.05.2012 08:05
ja tylko zblanszowany mrożę,,,
anemon 04.05.2012 06:07
Bardzo ciekawy przepis, ja nigdy nie robiłam szczawiu na zimę. Dużo tej soli trzeba dać? Jak rozumiem nie pasteryzowałaś tych słoiczków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak