Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa do obiadu

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Fasolka szparagowa to wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Najczęściej podaje się ją polaną masłem i bułką tartą, a w tym przepisie znajdziecie tą z dodatkiem cebuli, szczypiorku i ketchupu! Koniecznie wypróbujcie przepis.

Składniki:

fasolka szparagowa 40 dag
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
ketchup 2 łyżki
szczypiorek wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa do obiadu

Fasolka szparagowa do obiadu, ugotowana, a następnie połączona z zeszkloną na oleju cebulą i czosnkiem oraz dodatkiem ketchupu, to bardzo ciekawa propozycja dodatku do obiadu. Delikatny smak fasolki szparagowej doskonale komponuje się z intensywnym aromatem cebuli, czosnku oraz słodko-kwaśnego ketchupu. Połączenie nietypowe, ale smak ciekawy! Przepis na fasolkę szparagową do obiadu przygotowanej w taki sposób sprawdzi się idealnie do mięs, ryb oraz warzyw. Jeśli chcecie nadać fasolce jeszcze pikantniejszego smaku, wybierzcie ketchup pikantny i zwiększcie ilość czosnku - pamiętajcie jednak, by nie przesadzić!

Kroki postępowania

1
Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości, odcedzić.
Krok 1 - Fasolka szparagowa do obiadu foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 2 - Fasolka szparagowa do obiadu foto
3
Do cebuli z czosnkiem wsypać fasolkę, dodać ketchup i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Krok 3 - Fasolka szparagowa do obiadu foto
4
Fasolkę zdjąć z ognia, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać. Doskonały dodatek do obiadu.
Krok 4 - Fasolka szparagowa do obiadu foto

Dzięki swojemu bogactwu smaku i lekkości, fasolka szparagowa z ketchupem, cebulą i czosnkiem to nietypowy, ale doskonały wybór na dodatek obiadowy. Koniecznie wypróbujcie! 

Sprawdźcie również inne dodatki do obiadu, które okażą się idealne! 

Buraczki zasmażane

Ryż do obiadu w wersji na słodko

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.10.2013 09:42
w taki wydaniu fasolki nie jadłam a na pewno smaczna
dwa pokoje z kuchnią 04.05.2012 08:19
oj fasolka to jest to!
ziutula
ziutula 04.05.2012 08:06
ja taką samą fasolkę lubię wieczorem gdy jest ssanie na jedzenie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak