Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony filet z kurczaka w occie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 60 dag
jajko 2
mąka pszenna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Zalewa:
woda 2 szklanki
ocet 10 % 2/3 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cebula 4
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ziele angielskie 4

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony filet z kurczaka w occie

Filety z kurczaka lekko rozbijamy ręką, grubsze przecinamy po połowie. Solimy i przyprawiamy pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku, a potem w bułce tartej i smażymy na rumiano. Usmażone odstawiamy na bok w talerzyku do ostygnięcia. W garnuszku przygotowujemy zalewę. Do wody dodaję cukier, sól oraz ziele angielskie. Wrzucam cebulę pokrojoną w piórka oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowuję, po czym wlewam ocet. Ponownie zagotowuję. Wystudzone filety przekładam do słoika i zalewam je letnią zalewą. Odstawiam do lodówki. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 19.05.2012 23:06
jeszcze nigdy nie robiłam filetów w occie ale bardzo smacznie wyglądają
smakowita 10.05.2012 09:49
pomysłowe !
Jolanta_P-S 09.05.2012 18:57
kurczaka w occie jeszcze nie robiłam
Mariusz10 05.05.2012 19:16
soczysty i apetyczny
BernadettaP 04.05.2012 09:15
Fajnie się prezentuje i w smaku na pewno też pyszny !
SYLKA 03.05.2012 21:17
cos nowego
edita15 03.05.2012 18:30
fajnie
Hanna5 03.05.2012 18:25
ciekawe
tom 03.05.2012 18:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak