Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z dziurką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mąka 500 gram
cukier 1/2 szklanki
żółtka jaj 3 sztuki
jogurt naturalny 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
dżem malinowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z dziurką

Mąkę, proszek do pieczenia połączyć w misce. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie wbić żółtka. Dodać cukier, jogurt naturalny, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Przygotować stolnicę. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać okrągłe ciastka. W części ciastek dodatkowo zrobić dziurki kieliszkiem tak, aby powstała parzysta liczba zarówno tych z dodatkową dziurką jak i bez niej. Przenieś na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż się przyrumienią.

Na upieczone całe ciastka nakładać pół łyżeczki dżemu malinowego. Ciasteczka z dziurką natomiast posypywać cukrem pudrem. Łączyć razem, nakładając ciastka z dziurką na te z dżemem.

Można serwować zaraz po przygotowaniu lub umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 10.05.2012 16:44
Świetne. Bardzo apetycznie wyglądają!!! :)
przemek20008 03.05.2012 11:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak