Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z wołowiną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
sól 1 łyżka
mąka pszenna 1 kg
jogurt naturalny 400 gram
wołowina 1 kg
oliwa 1 łyżka
drożdże 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z wołowiną

(Nie mogłam dodać w składnikach, ale dałam mąkę TYP 650).

Mięso wołowe pokroić w grube, podłużne pasy. Podsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni po ok. minucie na każdą stronę. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać i wlać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut, żeby powstał rozczyn. Po tym czasie dodać sól i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny. Ciasto dokładnie połączyć. Podłużną, keksową blaszkę nasmarować tłuszczem i opruszyć mąką. Przełożyć połowę ciasta do blaszki, następnie wzdłuż, po środku ułożyć usmażone mięso wołowe i pokryć resztą ciasta. Ciasto delikatnie uklepać i posmarować odrobiną oliwy z wierzchu. Pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec chleb ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.09.2012 23:28
dobry
matriasik 10.05.2012 16:47
Świetna sprawa. Jak dla mnie rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak