Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NAJLEPSZY RYŻ DO SUSHI

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet ryżowy 7 łyżek
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżki
ryż 0,5 (drobnoziarnisty)

Przepis i sposób przygotowania na: NAJLEPSZY RYŻ DO SUSHI

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia,ja daję wodę mineralną . Gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia aż pojawią się pęcherzyki potem na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos-wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.11.2013 17:36
Fajny przepis
Pani Domu 17.03.2013 19:36
do sushi najlepszy
kamyk 30.09.2012 21:22
a ja z octem ryżowym nigdy nie gotowałem, ciekawe
Seba 19.09.2012 18:18
super
fictor123 11.07.2012 05:36
fajny
Ela15 09.06.2012 15:12
ekstra
smakowita 03.06.2012 12:36
bardzo dobry !
treonina 17.05.2012 10:56
przepis wydaje się świetny! wypróbuję!
Robert10 07.05.2012 16:05
smaczny
Dorian 04.05.2012 09:18
pycha, tylko ja robie bez soli i cukru, wystarczy ocet ryzowy
kate.500 04.05.2012 07:34
uwielbiam sushi
Andysz 03.05.2012 12:21
rewelacja;D
Marko 02.05.2012 21:46
super
Marko 02.05.2012 21:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak