Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy jajeczne z zieloną pietruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 10 sztuk
jajko 2 sztuki
pietruszka zielona 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,2 klilograma
sól do smaku
olej do smażenia do smaku
pieprz do smaku
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy jajeczne z zieloną pietruszką

Jajka ugotowane wcześniej na twardo obieramy, 6 sztuk trzemy na tarce na średnich oczkach. 4 pozostałe ugotowane jajka siekamy w kostkę (dość drobną). Pietruszkę zieloną płuczemy obieramy z grubszych łodyżek i siekamy.
Do dużej miski przekładamy starte i posiekane jajka, dodajemy posiekaną pietruszkę, wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy namoczoną wcześniej wyciśniętą z wody bułkę (bułkę można zastąpić kaszą manną). Całość dokładnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Formujemy niewielkie klopsy lekko je spłaszczając. Następnie obtaczamy klopsy w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju na złocisty kolor.

Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 15.07.2012 18:36
pysznie sie zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak