Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 300 g
żółtko jajek 2
cukru 100 g
cynamonu 1 łyżka
margaryny 200 g
Polewa:
margaryny 50 g
śmietanki 3 łyżka
cukru pudru 1/2 szk
posypka do ciast
draże kolorowe

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki

Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania.
Na funkcji puls siekać ciasto aż się składniki połączą.
Wyjąć ciasto z robota, zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Schłodzić przez około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na około 3-4 mm.
Foremkami do ciastek ( ja użyłam w kształcie gwiazdek, choinek i dzwonków ) wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Cynamonki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut.
Po wyjęciu ciasteczka wystudzić.
Składniki na polewę rozpuścić w małym rondelku ale nie zagotować.
Gotową polewą posmarować każde ciasteczko, posypać posypką i poukładać po jednej drażetce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.05.2012 09:44
ładne
stokrotka 02.05.2012 17:58
bardzo ładnie udekorowane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak