Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 10 dag
mąka 40 dag
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 8 dag
jabłka 1,5 kg
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier 5 dag
białko 4 szt
cukier puder 20 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy masło i łączymy je z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec. Resztę ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę. Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto. Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana. Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariola7 17.12.2012 11:14
ekstra
asia92wp 15.08.2012 11:30
mniam
asia92wp 15.08.2012 11:30
mniam
iknkirke 26.07.2012 13:14
Smaczne i pyszne ciasto
Juleczka20 24.07.2012 14:12
uwielbiam
gerdzik 02.05.2012 15:36
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak