Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z dżemem wiśniowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
drożdże 2 dag
mąka 25 dag
mleko 1 szkl.
cukier 2 łyżki
margaryna 8 dag
dżem wiśniowy
margaryna do smażenia
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z dżemem wiśniowym

Mąkę przesiać na stolnicę, mleko troszkę podgrzać, żeby było letnie. Margarynę pokroić drobno i dodać to wszystko do mąki. Ze wszystkich składników prócz dżemu wiśniowego i margaryny do smażenia wyrabiać ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wyrośnie brać go po trochu, wkładać do środka dżem wiśniowy i formułować kluski. Uformowane kluski dać na parę np. w parowarze. Margarynę stopić na ogniu i polewać nią kluski. Na koniec posypać je cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariola7 17.12.2012 11:15
mniam
chelsi 10.08.2012 21:48
ja zawsze jadłam bez nadzienia z jogurtem truskawkowym ^^
smerfetka79 15.05.2012 09:46
Jak ja ich dawno nie robiłam... ale muszę przyznać że o nadziewanych dżemem jeszcze nie słyszałam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak