Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moczka śląska

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piernik 500 g
rodzynki 150 g
migdały 150 g
cytryna 1 szt.
orzechy laskowe 100 g
cukier 300 g
kompot z jabłek 1 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
kompot sliwkowy 1 l
Goździki całe Prymat 1 szczypta
woda 2 l
cynamon 1 szczypta
imbir 1 szczypta
śliwki suszone 200 g
daktyle 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Moczka śląska

Kroki postępowania

1
Piernik kruszę lub kroję w kostkę, przekładam do dużej miski. W garnku doprowadzam do zagotowania wodę z cukrem (300 g). Dodaję suszone śliwki. Gotuję całość 5 minut po czym wlewam kompot ze śliwek i jabłek. Dodaję sparzoną i obraną skórkę z cytryny i pokrojony piernik. Doprowadzam do zagotowania, często mieszam.
Krok 1 - Moczka śląska foto
2
Wszystkie bakalie kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości garnka. Doprawiam moczkę do smaku cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami. Całość dokładnie mieszam i gotuję na niewielkim ogniu kilkanaście minut.
Krok 2 - Moczka śląska foto
3
Moczkę podaję na ciepło lub na zimno posypaną płatkami migdałowymi.
Krok 3 - Moczka śląska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak