Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe babeczki z polewą czekoladową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 12,5 dag
cukru 12,5 dag
z cytryny 1 starta skórka
jajko 2 szt.
mąki 15 dag
proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki
masła odrobinę
mleko trochę
cukiereczki do ozdoby
Polewa: 1 tabliczka
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe babeczki z polewą czekoladową

1. Ciasto: masło ucieramy do białości. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy cukier, a następnie skórkę z cytryny i jajka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.

2. Polewa: wlewamy do rądelka troszkę mleka, tak by czekolada mogła się rozpuścić w nim. Dodajemy odrobinkę masła. Łamiemy tabliczkę czekolady i wrzucamy do rądelka. Mieszamy. Jeżeli widzimy, że jest bardzo gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka, tak żeby uzyskać dość leistą polewę.

3. Polewamy babeczki i ozdabiamy cukiereczkami. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.03.2013 19:46
smakowicie wygląda
Margo1 04.06.2012 11:05
świetne
Margo1 04.06.2012 11:05
świetne
Justyna28 07.05.2012 13:54
apetycznie wyglądają:)
parysek10 02.05.2012 12:04
muszą być bardzo smaczne
Cukiereczek13 02.05.2012 10:45
przepysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak