Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki nadziewane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 4 sztuki
śmietana 12% 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 0.5 szklanki
sól 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
rodzynki 3 sztuki
dżem jabłkowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki nadziewane

Kroki postępowania

1
Gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru oraz łyżeczką masła.W między czasie w 250 ml mleka rozrabiamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka.Energicznie mieszamy.Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 1 - Kruche rogaliki nadziewane foto
2
Z 1 kg mąki, 4 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 4 łyżeczek śmietany oraz cukru i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki
Krok 2 - Kruche rogaliki nadziewane foto
3
Wałkujemy na koło i dzielimy na trójkąty
Krok 3 - Kruche rogaliki nadziewane foto
4
Każdy trójkąt w najszerszym miejscu ozdabiamy łyżeczką budyniu i 3-4 rodzynek lub łyżeczką gęstego dżemu jabłkowego.Zwijamy tworząc rogaliki.Kładziemy na posmarowaną blachę
Krok 4 - Kruche rogaliki nadziewane foto
5
Pieczemy 30-40 minut
Krok 5 - Kruche rogaliki nadziewane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 02.05.2012 12:18
też tak robię:)
Anna146 02.05.2012 11:09
uwielbiam takie rogaliki, ale z samym dżemem, bez budyniu
sylwia / sytofala 02.05.2012 09:16
apetyczne
pioge7 02.05.2012 08:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak