Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z plewą czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
mąki pszennej 1 szklanka
cukru kryształu 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy 3 krople
śmietany30% 0,5 szklanki
czekolady gorzkie 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z plewą czekoladową

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Śmietanę zagotować i dodać dwie pokruszone czekolady.Rozpuścić często mieszając.Polać biszkopt i dokładnie rozprowadzić.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 08.06.2012 09:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak