Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 25 dag
mleko 0,5 szklanki
margaryny 1/4 kostki
cukru pudru 0,5 szklanki
cukru 4 łyżki
jajko 2 sztuki
rodzynek 5 dag
migdałów posiekanych 5 dag
drożdży 3 dag
aromat cytrynowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek drożdżowy

Pół szklanki mleka podgrzać z jedna łyżką cukru pudru,dodać drożdże i jedną łyżkę mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z reszta cukru pudru,dodać mąkę,rozczyn drożdżowy,aromat i roztopioną margarynę,pozostawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1 cm,układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Ciasto posypać posiekanymi migdałami,rodzynkami i cukrem,przykryć natłuszczonym pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak