Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowo-waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
cukru kryształu 1 szkl.
mąki pszennej 1 szkl.
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru waniliowego 2 łyżeczki
soli szczypta
Masa malinowa: 1 op.
krem do tortów waniliowy 1/3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowo-waniliowy

1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka - całość ubijać 15 minut. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia biszkopt w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy masę i krem.

2. Jak biszkopt juz wystygnie, przekroić go na dwie części, aby przełożyć go masą. Smarujemy masą malinową. Nakładamy górną część na dolną. Potem 1/3 kremu waniliowego obkładamy cały tort. Następnie malinową masą zdobimy "różyczkami". Tort włożyć do lodówki do stężnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 06.05.2012 13:37
ekstra torcik:)
parysek10 02.05.2012 12:10
wyśmienity
Emilia22 01.05.2012 16:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak