Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z jabłkami, płatkami migdałowymi i czekoladą (mała blacha)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1/2 szkl
jaja 5 szt
margaryna Kasia 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
kakao 1/2 łyżeczki
jabłka 3 szt
płatki migdałowe 3 łyżki
czekolada gorzka 4 kostki
kisiel cytrynowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z jabłkami, płatkami migdałowymi i czekoladą (mała blacha)

Kroki postępowania

1
Mąkę i cukier przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodać margarynę, posiekać.
Później wbić same żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie nierówne części.
Do jednej dodać kakao (bez znaczenia do której- ja pomyślałam że spód będzie jasny a góra ciemna).
Część ciasta mniejszą schować do zamrażarki, a większą wyłożyć spód blachy.
Nakłuć widelcem, można dodatkowo posmarować dżemem porzeczkowym)
Krok 1 - Pleśniak z jabłkami, płatkami migdałowymi i czekoladą (mała blacha) foto
2
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.
Białka ubić na sztywno, dodać kisiel i wymieszać.
Jabłka układać na ciasto, polać ubitą pianą, Na wierzch porwać w dłoniach na cząstki pozostałe ciasto.
Wierzch obsypać migdałami i posiekaną czekoladą
Krok 2 - Pleśniak z jabłkami, płatkami migdałowymi i czekoladą (mała blacha) foto
3
Ciasto piec ok 35- 40 minut w temp 180 *C

SMACZNEGO!!!
Krok 3 - Pleśniak z jabłkami, płatkami migdałowymi i czekoladą (mała blacha) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 22.01.2015 13:52
bardzo fajne....
SmacznaPyza 21.01.2013 17:32
mała blacha czyli mniej więcej jakiej wielkości ?
barbara11561 09.08.2012 15:29
pychotka:)
barbara11561 09.08.2012 15:29
pychotka:)
BeataJ 20.07.2012 20:42
uwielbiam ciasta tego typu - szybkie i smakują wybornie :)
Aneta41 01.06.2012 12:33
mniam
Aneta41 01.06.2012 12:33
mniam
pierniczkowo 23.05.2012 13:37
super to ciacho:)
Monika78 01.05.2012 21:47
smacznie sie prezentuja, zwlaszcza ze uwielbiam migdaly w deserach i ciastach :)
Anna146 01.05.2012 18:52
oryginalny pomysł z tymi migdałami
Cukiereczek13 01.05.2012 15:36
pycha ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak