Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot jabłkowo-rabarbarowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 20 dkg
jabłka 2 sztuki
cukier biały 1 szklanka
woda 6-8 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot jabłkowo-rabarbarowy

Kroki postępowania

1
Cukier wsypać do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się roztopi i zbrązowieje.
Krok 1 - Kompot jabłkowo-rabarbarowy foto
2
Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka przekroić na 3 części.
Krok 2 - Kompot jabłkowo-rabarbarowy foto
3
Do karmelu wrzucić jabłka i rabarbar (karmel od razu stwardnieje, ale później rozpuści się w soku z owoców).
Krok 3 - Kompot jabłkowo-rabarbarowy foto
4
Gotować, od czasu do czasu mieszając. Jak karmel się rozpuści w soku z owoców, wlać wodę (ilość zależy od tego, jak słodki lubimy kompot).
Krok 4 - Kompot jabłkowo-rabarbarowy foto
5
Zagotować. Podawać na ciepło lub zimno.
Krok 5 - Kompot jabłkowo-rabarbarowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.12.2013 15:36
pyszny kompocik :)
Sroczka 29.12.2012 22:18
Takiego kompociku z chęcią bym się napiła.
Weronika_eM 15.07.2012 22:02
wypiłoby się
sylwia / sytofala 01.05.2012 21:30
uwielbiam rabarbar :)
Ewa6274879 01.05.2012 16:51
idealny na tak upalny dzień jak dziś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak