Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 15 dag
mąka pszenna 50 dag
miód płynny 30 dag
rum 2 łyżki
cukier 15 dag
jajko 3
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 czybata łyżeczka
polewa czekoladowa
orzechy włoskie 10 posiekane
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik

przepis z książki "Obiad na niedzielę" J.Muras. wypróbowałam, zawsze wychodzi, trzeba tylko pilnować żeby miód faktycznie był płynny, bo wyjdzie za suchy.

masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami. ucierając stopniowo dodać mąkę. sodę rozpuścić w 2-3 łyżkach mleka, dodać do ciasta, wsypać przyprawę piernikową, orzechy i drobno posiekaną skórkę pomarańczową, wlać rum. na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 70 minut w temperaturze 160 st. polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i polać wystudzone ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 19.06.2012 19:19
doklądnie takie peirniki sa super, najlepsze
Botwinka 14.05.2012 11:28
klasyczny piernik jest najlepszy, pozdrawiam
Patrycja35 01.05.2012 12:41
uwielbiam piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak