Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski gryczane z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 20 dkg
masło 5 dkg
wywar z wloszczyzny 3/4 litra
kremówka 200 ml
jajko 2 szt
sól
pieprz
pieczarki 75 dkg
masło przetopione 5 dkg
cebula dymka ze szczypiorkiem 20 dkg
ser ementaler 10 dkg
natka pietruszki 8 łyżek
cebula 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kluski gryczane z pieczarkami

Kaszę prażymy i mieszamy z masłem i czekamy aż masło wsiąknie,następnie dodajemy cebulę i mieszamy,dodajemy wywar z włoszczyzny i razem gotujemy 15 minut.3 łyżki kremówki,natkę pietruszki jajka oraz letnią kaszę mieszamy solimy przyprawiamy pieprzem i formujemy osiem okrągłych klusek.Pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy na maśle i odkładamy na sito,sok z pieczarek przelewamy na patelnię czekamy aż odparuje,ma zostać troszeczkę i przyprawiamy solą i pieprzem.Dymkę kroimy w pół centymetrowe plasterki w razem z pieczarkami wkładamy do formy do zapiekanek a na wierzchu układamy kluski alewamy kremówką wymieszaną z żółtym serem.Zapiekamy 25 minut w 160 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 13.07.2012 14:51
trzeba będzie spróbować
koala 08.06.2012 01:38
to jest extra :)
Renata16 02.05.2012 12:58
supcio kluseczki
mariel78 01.05.2012 23:02
brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak