Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chowder z kukurydzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
cebula 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
kukurydza 3 kolby
ziemniaki 2 sztuki
śmietana 70 ml
natka pietruszki
sól
pieprz
boczek wędzony 10 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Chowder z kukurydzy

Do rozgrzanego masła wrzucamy pokrojony boczek (zostawiamy 2 plastry) seler naciowy i posiekaną cebulę. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez 10min. Następnie oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby i wrzucamy do zupy (poza sezonem można użyć kukurydzę z puszki - jedna duża puszka) i gotujemy kolejne 5 min. Całość blendujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec podsmażamy pozostałe plastry boczku, dodajemy do zupy i obficie posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 06.05.2012 18:41
rewelacja ;)
dianix 03.05.2012 22:12
apetyczne
iziona 01.05.2012 06:41
Wyglada bardzo apetycznie
iziona 01.05.2012 06:41
Wygląda bardzo apetycznie
caralajna 30.04.2012 21:15
fajna zupa o fajnej nazwie :)
Emilia22 30.04.2012 20:08
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak