Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziowe ślimaczki na pierzynce

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płaty śledziowe alla matias 4
cebule 2
rodzynek 1 łyżka
suszonych śliwek 6
suszonych daktyli 6
miodu 1 łyżka
koncentratu pomidorowego 2 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawy ognisty smok 2 szczypta
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziowe ślimaczki na pierzynce

Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i smażyć na złoty kolor.
Dodać rodzynki i pokrojone śliwki oraz daktyle.
Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić około 3 minuty.
Gotowy sos przestudzić, dodać miód i wymieszać.
Śledzie wymoczyć i każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części.
Każdy kawałek zwinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką.
Ułożyć w niskiej miseczce.
Na śledzie wyłożyć zimny sos.
Przykryć miseczkę pokrywką i wstawić ją ze śledziami do lodówki na około 5 godzin aby smaki się przegryzły.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 30.05.2012 20:13
super sie prezentują
Pajecznik 29.04.2012 23:29
super, moja mama lubi śledzie na słodko. Musze spróbować
Agiatis 29.04.2012 23:12
pięknie podane;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak