Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czaruch z białym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 4 łyżki
Pianka:
mleko skondensowane niesłodzone 1 litr
kakao 2 łyżeczki
bezy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czaruch z białym

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na pianę. Dodać żółtka ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Wsiać do miski. Wymieszać łyżką. Przelać na wysmarowaną brytfannę margaryną i upiec w 180 st. przez 25-30 minut. Ostudzić. Przeciąć wzdłuż na pół.

Mleko podzielić na pół. Jedną połowę ubić, wylać na jedną połówkę placka. Wbijać do tego bezy. Odłożyć do lodówki żeby mleko stało się twarde. Drugą połówkę mleka ubić, dodać kakao. Wymieszać. Wylać na białe mleko. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po godzinie ułożyć drugą część biszkopta. Udekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 16.05.2012 19:02
swietne
MagdaXXX 10.05.2012 14:55
na pewno niedługo zrobię takie ciacho super wygląda
hastalavista 07.05.2012 20:41
wygląda cudownie :)
parysek10 30.04.2012 13:55
bardzo apetyczne ciasto
owocówka 30.04.2012 09:19
witam dziękuję za czujność :D oczywiście poprawiłam, chodziło o łyżki :D co do stwierdzenia: "wbijać bezy" chodzi o to że biała masa trochę stwardnie, i wtedy należy do niej wbić bezy, tak żeby bezy weszły do masy. Mam nadzieję że wyjaśniłam :D
dwa pokoje z kuchnią 30.04.2012 00:16
z wyglądu super!
dwa pokoje z kuchnią 30.04.2012 00:16
jak coś jest na sztuki to znaczy że dostosowujesz ilości do wielkości naczynia/blachy wg proporcji podanych w przepisie, tak samo jest często w przepisach na drinki
czekoladka_m 29.04.2012 17:46
A mąką i cukier tzn ile sztuk?? Chyba łyżek??
czekoladka_m 29.04.2012 17:45
Tylko mam jedno pytanie, co to znaczy "wbijać bezy"??
czekoladka_m 29.04.2012 17:44
Zgadzam się, że wygląda zniewalająco:) Kusząca jest ta masa z mleka skondensowanego:)
1j1o1l1a1 29.04.2012 14:51
na pewno pychotka :)
Karolcia12 29.04.2012 13:53
pysznie i zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak