Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 1 mały
cebula dymka ze szczypiorkiem 4
wino czerwone wytrawne 100 ml
sól do smaku
szynka wieprzowa 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
masło do wysmarowania formy
podroby królicze dag
boczek 60 surowy bez kości
karkówka 40 bez kości
królik 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie

Kroki postępowania

1
Śliwki zalewam wrzątkiem i moczę.
Krok 1 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
2
Tłusty boczek kroję w paski. Połowę wrzucam na patelnię. Podsmażam wytapiając tłuszcz. Zarumieniony przekładam do miski. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam podroby królicze (można ewentualnie zastąpić wątróbką drobiową). Podroby smażymy kilka minut posypując pieprzem ziołowym.
Krok 2 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
3
Usmażone przekładamy do miski z boczkiem, a na patelnię wrzucamy pokrojoną karkówkę. Posypujemy ją solą i smażymy na rumiano. Podobnie z szynką wieprzową. Usmażone części przekładamy do naszej miski.
Krok 3 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
4
Smażymy również drugą część boczku, a na pozostałym tłuszczu wykrojone z kości mięso królika.
Krok 4 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
5
Wszystkie usmażone składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mielimy również cebulę oraz selera.
Krok 5 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
6
Całość mielimy dwukrotnie.
Krok 6 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
7
Następnie do masy wlewamy wino i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby solimy.
Krok 7 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
8
Połową przygotowanej masy wykładamy do blaszek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Następnie przez środek układamy wymoczone śliwki.
Krok 8 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
9
Wykładamy drugą połowę masy.
Krok 9 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
10
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 90 minut. Podana ilość składników jest na dwie blaszki, jedną wąską keksową i drugą zwykłą dużą.
Krok 10 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto
11
Upieczony pasztet studzimy. Doskonały jako zimna przekąska. Smacznego.
Krok 11 - Pasztet króliczy ze śliwką na czerwonym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 05.02.2013 07:40
zjadłabym taki pasztecik :)
Grażyna13 23.08.2012 08:46
Pyszne smaki :)
Sylwia56
Sylwia56 31.07.2012 15:55
uwielbiam
olkaaa 23.07.2012 08:22
muszę spróbować
Justyna/Dzastus 09.07.2012 10:38
masz talent, świetny pomysł z ta sliwka.
Ada-Gaba 30.05.2012 11:12
rewelacyjny
Beatris 29.04.2012 16:58
Jak zwykle kusisz. Kolejna przepyszna propozycja.
Sroczka 29.04.2012 16:45
Bardzo apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak