Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowo-kruche

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mąka 50 dkg
margaryna 1 kostka
jajko 2 szt
mleko 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
cukier kryształ 2,5 łyżki
kwaśna śmietana 2,5 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
marmolada 1 mały słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowo-kruche

Kroki postępowania

1
Przygotować zaczyn. Drożdze pokruszyć i rozpuścić w letnim mleku, razem z cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąke przesiać, posiekać z margaryną. Następnie dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto
2
Kiedy przygotowane ciasto wyrośnie i podwoi swą objętość, ciasto należy rozwałkować. Na cieście wykrawać trójkąty. Nakładać marmoladę i zwijać rogaliki.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto
3
Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce i piec około 20-30 minut w temp. 155 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowo-kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.03.2014 19:53
Pyszne są takie rogaliki.
Seba 21.11.2013 09:00
bardzo smaczne
kate.500 07.12.2012 22:51
super
Dorota37 28.06.2012 09:57
fajne te rogaliki
Anulka75
Anulka75 08.06.2012 20:19
bardzo lubię
Anulka75
Anulka75 08.06.2012 20:19
bardzo lubię
Rogalik 26.05.2012 13:08
pycha,lubię
edi 24.05.2012 20:01
pyszne:)
Robert10 14.05.2012 19:14
słodkości
RenataZ-et 14.05.2012 10:24
idealne do kawki :)
Ada-Gaba 13.05.2012 15:46
znakomite
olkaaa 13.05.2012 10:27
fajne
olkaaa 13.05.2012 10:27
fajne
Andysz 06.05.2012 15:03
rewelacja;)
Dorota59 02.05.2012 15:55
apetyczne
irenka 29.04.2012 12:35
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak