Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

włoski chleb (focaccia) z cytryną i rozmarynem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
oliwa 2 łyżki
woda 3/4 szklanki
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka
rozmaryn 1 gałązka
oliwa do posmarowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 (ziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: włoski chleb (focaccia) z cytryną i rozmarynem

Mąkę przesiać o miski, dodać drożdże, pół łyżeczki soli, wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozciągnąć na papierze do pieczenia na blasze w dowolny, płaski kształt. Cytrynę wyszorować i pokroić w cieniutkie plastry. Rozłożyć na placku z ciasta. Rozmaryn (świeży) umyć, podzielić i ułożyć na cieście między plastrami cytryny. Pędzlem posmarować powierzchnię oliwą i posypać ziarenkami soli. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (około 20 minut). Jeść przekrojoną jak zwykłą kanapkę, bardzo ciekawie smakuje.. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DeRex.al 13.08.2016 13:59
A co spodziewalas się że każdy będzie taki sam?
Alex_M 06.11.2013 15:21
świetny pomysł :)
Krystyna32 30.08.2013 17:07
pyszności !
Agnieszka-87-25 26.05.2013 09:30
superowe masz przepisy, każdy to coś innego
Klausia 27.04.2013 16:05
wow, ale połączenie :D
Fiffi 10.04.2013 21:20
takiego połącznia nie spodziewałam się, a jednak...
Łukasz15 05.04.2013 09:58
Musi być pyszny
Wafelek2601 29.03.2013 21:34
Ciekawy przepis
IZABELA29 21.01.2013 09:48
smaczniutki wypiek
ben-ka 20.01.2013 11:15
Niesamowite:) ciekawa jestem jakie masz jeszcze pieczywo w zanadrzu.
RenataZ-et 08.12.2012 20:32
coś wspaniałego :)
czekoladka_m 02.11.2012 19:08
bardzo fajnie to wygląda:):)
anemon 15.10.2012 06:57
Lubię do Ciebie zaglądać, bo jestem pewna, że zawsze znajdę coś ciekawego, oryginalnego, a jednocześnie w moim guście. Świetny pomysł z tą cytryną, chętnie wypróbuję.
Iiiiii 30.09.2012 12:45
pyszne
Dorian 20.09.2012 12:23
smacznosci
Katarzyna59 10.09.2012 16:51
fajny
caralajna 03.09.2012 20:13
:) @borgia, fajnego masz męża że lubi takie inne wynalazki :)
borgia 03.09.2012 19:33
Że oryginalnie... to fakt. Zrobiłam ją w końcu dzisiaj. Byłam bardzo ciekawa smaku. Kwaśność miąższu, delikatna goryczka skórki i solne okruszki w towarzystwie cudnie pachnącego rozmarynu, który uwielbiam. Ja zjadłam gorący kawałek. Resztę zapakowałam i idąc na umówione spotkanie z mężem i kolegą wręczyłam na miejscu. Mąż stwierdził "ale śmieszna" i wziął z największą ilością cytryny. Od dłuższego czasu zajada się cytrynami, więc wiedziałam, że tak będzie. Kto lubi takie smaki, ten się nie zawiedzie. Dzięki za przepis. Polecam.
Iwusia 30.08.2012 23:15
bardzo ciekawy przepisik
Laila2786 21.08.2012 11:16
robi wrażenie
mela25 18.08.2012 07:44
fajne
Wacław 08.08.2012 09:40
pycha,fajny przepis
Gosia20 14.05.2012 08:50
bardzo ciekawy przepis
caralajna 28.04.2012 16:33
Pomysł to był mój, żeby sprawdzić ten przepis to.. Strasznie byłam ciekawa jak może smakować pieczywo z cytryną, to upiekłam.. oryginalnie :)
Rafał10 28.04.2012 16:01
uwielbiam Twoje pomysły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak