Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik w śmietanie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuszka królika 1 szt
maślanka 1 litr
olej do smażenia
smitana 250 ml
mąka pszenna 2 łyżki
ziele angielskie 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: królik w śmietanie

Kroki postępowania

1
tuszkę królika po porcjować i ułożyć w naczyniu zalewając maślanką . Pozostawić w lodówce na 2 - 4 dni codziennie obracając .
Krok 1 - królik w śmietanie foto
2
Mięso wyciągnąć z maślanki , dokładnie umyć , natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 4 godz. Potem delikatnie obsmażyć na rozgrzanym oleju Przełożyć do naczynia żaroodpornego i mięso podlać szklanką wody i dodać ziarna ziela angielskiego . Pieczemy w 180 C do miękkości, (czas zależny od wielkości sztuki , nasza była duża więc potrzebowaliśmy 2 godz ), pod przykryciem od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem
Krok 2 - królik w śmietanie foto
3
Śmietanę rozmieszać z mąką dodać do sosu i poddusić jeszcze 15 minut aby sos się zredukował . Świetnie smakuje z ziemniaczkami i buraczkami :)
Krok 3 - królik w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.10.2012 09:44
pycha,dawno nie jadłem królika !
Wafelek2601 23.08.2012 16:41
Pyszne mięsko
adam1f 28.07.2012 06:28
dobry
Sroczka 28.04.2012 13:37
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takiego króliczka.
Beatris 28.04.2012 11:07
Ja również długo go nie jadłam, a szkoda.
ziutula
ziutula 28.04.2012 06:44
królika nie jadłam całe wieki...
suzana 27.04.2012 22:32
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak