Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb krupczatkowy z ziarenkami i otrębami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 kg
sezam 2
słonecznik 4
siemię lniane 2
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat mała łyżeczka
cukier 1 łyżka
drożdże 1/4 kostki
mleko 1 szkl.
woda 1 szkl.
otręby 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb krupczatkowy z ziarenkami i otrębami

Suche składniki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z doddatkiem cukru i łyżki mąki.
Pozostawić je na jakiś czas w cieplym miejscu, aby ruszyły.
Do miski z suchymi składnikami wlać zaczyn drożdżowy oraz letnią wodę - całość dokładnie wymieszać.
Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc składniki łączą się szybko.
Miskę nakryć i pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Następnie podrośnięte ciasto przełożyć do keksówki i ponownie pozostawić do podrośnięcia.
Wierzch chleba posypać otrębami i ziarenkami, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piec ok.40-45 minut, aż skórka chleba zrobi się rumiana.
Wyjąć bochenek z foremki, położyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 28.04.2012 13:47
super chlebus
Habibi 28.04.2012 00:04
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Wojt@s
Wojt@s 28.04.2012 00:02
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak