Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka 'Jabłuszko'

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 6 sztuk
margaryna 250 g
cukier puder 200 g
mąka 500 g
sól szczypta
jabłka 2 kg
cukier cynamonoy
otarta skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka 'Jabłuszko'

Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy do nasmarowanej blaszki wraz z brzegami i nakłuwamy widelcem. jabłka obieramy, kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy cukrem cynamonowym i otartą skórką z cytryny. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na wierzchu. Gdy zostało nam trochę ciasta można wykonać z niego dekorację. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak