Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z bananami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt.
rodzynki 1 garść
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
por 200 g
bulion drobiowy 1 litr
oliwa 4 łyż.
ryż 300 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
parmezan starty 50 g
banan 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z bananami

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Pora kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę kilka minut.
Krok 1 - Risotto z bananami foto
2
Dodaję pora i ryż. Smaże ok. 2 minut. Dodaję połowę bulionu i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień i dusze kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaję resztę bulionu i rodzynki, po czym duszę 20-25 minut. Jabłka obieram i kroję w mniejsze kawałki. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki, dodaję do ryżu razem z jabłkami.
Krok 2 - Risotto z bananami foto
3
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam z parmezanem i od razu podaję.
Krok 3 - Risotto z bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 27.04.2012 15:04
ciekawe połaczenie smaków
Justyna28 27.04.2012 13:30
aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak