Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa marokańska

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
oliwa 4 łyż.
szalotka 1 szt.
czosnek 2 ząbki
kumin 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bulion drobiowy 600 ml
fasola biała 400 g
natka pietruszki 1 garść
Imbir mielony Prymat 1 łyżecz.
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa marokańska

Kroki postępowania

1
Obieram dynię ze skóry, wydrążam ją z pestek. Kroję miąższ w dużą kostkę. W większym rondlu rozgrzewam oliwę. Posiekaną szalotkę szklę na oliwie. Dodaję przyprawy, paprykę, imbir, kumin i kurkumę. Smażę ok. 1 minutę.
Krok 1 - Zupa dyniowa marokańska foto
2
Dodaję czosnek i dynię. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Chwilę smażę. Wlewam do rondla gorący bulion. Gotuję ok. 15 minut aż dynia całkowicie zmięknie. Zdejmuję z ognia i odstawiam na kilka minut by zupa ostygła.
Krok 2 - Zupa dyniowa marokańska foto
3
Zupę miksuję blenderem. Podgrzewam. Dodaję przepłukaną i odsączoną fasolę z puszki. Podgrzewam jeszcze 2-3 min. aż fasola będzie gorąca. Podaję.
Krok 3 - Zupa dyniowa marokańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 21.01.2013 12:32
no właśnie wcale nieładnie podana - nalane po sam brzeg, tak się nie podaje a na zdjęciu też dobrze to nie wygląda
Małgorzata34 02.08.2012 22:54
pychota.. i ładnie podana
smerfetka79 02.08.2012 22:51
na pewno smaczna. uwielbiam takie połączenia smakow.
elaa 27.04.2012 19:29
robię taką i nazywam "po indyjsku" :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak