Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w czekoladowe łatki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier 3 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
masło 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżecz.
kakao 1 łyż.
śmietana 18 proc 1 łyż.
cukier 1,5 szkl.
jajko 6 szt.
czekolada gorzka 160 g
esencja waniliowa 2 łyżecz.
śmietana 18 proc 1 szkl.
twaróg 1,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w czekoladowe łatki

Kroki postępowania

1
Spód: Składniki ciasta zagniatam, robię dwie kule i wkładam do lodówki. Blachę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, ścieram na tarce jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 15 minut. Masa serowa: Czekoladę łamię na kawałki i roztapiam w kąpieli wodnej. Ser miksuję, dodaję stopniowo cukier, wbijam po jednym jajku. Dodaje esencję waniliową, śmietanę i miksuję. Odlewam 1,5 szklanki masy sernikowej a pozostałą cześć wylewam na podpieczony spód. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaje 1,5 szklanki masy sernikowej i mieszamy dokładnie.
Krok 1 - Sernik w czekoladowe łatki foto
2
Wlewam masę do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Przystawiając tutkę do ciasta wyciskam porcje czekoladowej masy w sernik tworząc łatki. Kropki wyciskam w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 160*C piekarnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto w piekarniku na kolejną godzinę.
Krok 2 - Sernik w czekoladowe łatki foto
3
Ciasto wyjmuje i wstawiam do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Sernik w czekoladowe łatki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 25.07.2012 22:46
najlepszy deser
Justyna28 27.04.2012 13:32
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak