Sernik w czekoladowe łatki

Sernik w czekoladowe łatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier

    3 łyż.
  • cukier waniliowy

    1 łyżecz.
  • masło

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżecz.
  • kakao

    1 łyż.
  • śmietana 18 proc

    1 łyż.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • jajka

    6 szt.
  • czekolada gorzka

    160 g
  • esencja waniliowa

    2 łyżecz.
  • śmietana 18 proc

    1 szkl.
  • twaróg

    1,5 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik w czekoladowe łatki
Spód: Składniki ciasta zagniatam, robię dwie kule i wkładam do lodówki. Blachę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, ścieram na tarce jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 15 minut. Masa serowa: Czekoladę łamię na kawałki i roztapiam w kąpieli wodnej. Ser miksuję, dodaję stopniowo cukier, wbijam po jednym jajku. Dodaje esencję waniliową, śmietanę i miksuję. Odlewam 1,5 szklanki masy sernikowej a pozostałą cześć wylewam na podpieczony spód. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaje 1,5 szklanki masy sernikowej i mieszamy dokładnie.
Krok 2 - Sernik w czekoladowe łatki
Wlewam masę do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Przystawiając tutkę do ciasta wyciskam porcje czekoladowej masy w sernik tworząc łatki. Kropki wyciskam w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 160*C piekarnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto w piekarniku na kolejną godzinę.
Krok 3 - Sernik w czekoladowe łatki
Ciasto wyjmuje i wstawiam do lodówki na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zoso

25.07.2012 22:46
najlepszy deser

Justyna28

27.04.2012 13:32
super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat