Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z sosem czosnkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1 głowka
śmietana proc duża 1 sztuka
majonez 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 160 dag
ser aksamitny z wiaderka 50 dag
cebula 5 sztuki
sól 2 łyżki
tłuszcz 6 dag
jajko 2 sztuki
natka pietruszki do smaku
mąka 70 dag
pieprz 2 łyżki
sól do smaku
woda 2/8 litra
masło 250 g 8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Farsz:
160 dag ziemniaki,
50 dag ser aksamitny z wiaderka,
5 sztuki cebula mała,
6 dag tłuszcz,
2 łyżka Sól,
do smaku natka pietruszki,


Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem, dodać ser z wiaderka. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Posiekaną natkę ( nie wielka ilość, tak dla smaku:) Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz.

Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) .
Krok 1 - Pierogi z sosem czosnkowym foto
2
Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu
Krok 2 - Pierogi z sosem czosnkowym foto
3
Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania.
Krok 3 - Pierogi z sosem czosnkowym foto
4
Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) .
Krok 4 - Pierogi z sosem czosnkowym foto
5
Robimy sos czosnkowy ( czosnek przeciskamy przez praskę, dodajem majonez, smietanę , sół pieprz , mieszamy. Na koniec posypujemy go mieszanką przypraw.
Krok 5 - Pierogi z sosem czosnkowym foto
6
Pierogi podsmażamy na patelni, wykładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.

PIerwszy raz jadłam z sosem, ale domownikom smakowało.
Krok 6 - Pierogi z sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 26.01.2014 19:12
ciekawy pomysł
Renataj 22.09.2013 09:46
W takiem wydaniu pierogów nie jadłam.
AURELKA 27.08.2013 19:38
fajny przepis
artur7 24.08.2013 11:17
uwielbiam czosnek
MC_S 22.08.2013 11:41
Fajny pomysł z tym sosem czosnkowym.
Ada-Gaba 09.07.2013 06:14
ciekawy pomysł, nigdy tak nie próbowałam
IZABELA29 06.05.2013 20:35
jakoś pierogi i ten sos nie dla mnie ,wole z cebulką lub samą śmietaną
as28 04.05.2013 12:46
mniam mniam
ZielonyPokoik 26.04.2013 12:05
Smacznie wygląda !
Małgorzata106 16.04.2013 20:26
rewelacja pycha
jolanta19 12.04.2013 19:28
moja rodzina uwielbia pierogi
dianix 10.04.2013 21:11
ja tak jadam czesto, polecam wyprobowac
Kuchareczka2 10.04.2013 20:00
ciekawa jestem smaku
LoLa 07.03.2013 10:49
genialne mniam mniam
ewelina/bunia 08.08.2012 21:15
super pomysł
sylwia / sytofala 26.04.2012 19:44
nigdy tak nie próbowałam :)
suzana 26.04.2012 19:08
świetne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak