Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 160 dag
ser aksamitny z wiaderka 50 dag
tłuszcz 6 dag
sól 2 łyżka
natka pietruszki do smaku
mąka 70 dag
pieprz 2 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
masło 250 g 8 dag
woda 2/8 litra
cebula 5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi

Pierwsze 6 składnikow zaczynając od ziemniaków a koncząc na natce pietruszki e dotyczy nadzienia .
Pozostałe dotyczą ciasta.


Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem, dodać ser z wiaderka. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Posiekaną natkę ( nie wielka ilość, tak dla smaku:) Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz.

Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 14.04.2013 08:49
pysznossci lubie
dianix 27.04.2012 19:41
Pajecznik wypróbuj:)
Pajecznik 27.04.2012 11:45
bardzo fajny przepis, muszą być bardzo delikatne
1j1o1l1a1 26.04.2012 22:56
takich nie robiłam, jeśli z serem to...na słodko :)
Kikiriki 26.04.2012 18:12
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak