Przepis i sposób przygotowania na: Tortille z chilli con carne
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
p. kukurydzy,
p. czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
mała puszka przecieru pomidorowego,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
sól, pieprz,
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
olej.
1. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy pk. 20-25cm (w zależnośco od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę,posiekaną papryczkę chilli dodać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać.