Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 5 łyżek
jabłka 80 dag
masło 25 dag
jajko 5 sztuk
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Krem:
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kremem

Żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodać śmietanę i posiekane masło, wyrabiać, kolejno dodając żółtka (każde następne dopiero po dokładnym wyrobieniu poprzedniego), 1/3 przygotowanej masy włożyć do lodówki.Pozostałe ciasto rozwałkować, przełożyć na posmarowaną cienką warstwą tłuszczu blachę.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku.Starte owoce rozłożyć na spodzie ciasta.Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodając cukier, cukier waniliowy oraz budyń.Następnie rozsmarować na warstwie jabłek.Odłożone ciasto wyjąć z lodówki, pokruszyć (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach).Otrzymaną kruszonką posypać równomiernie ciasto.Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.Szarlotkę piec około 60 minut w temp.200 stopni.Odstawić do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.06.2013 12:49
też dobre ciasto
Agnieszka91 26.04.2012 13:14
ciekawe
anja3107 26.04.2012 11:12
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak