Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka egipska

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 2 szkl.
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 1/2 szkl.
sok z cytryny 1 łyż.
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka egipska

Kroki postępowania

1
Fasolę moczę kilka godzin w wodzie (najlepiej zalać fasolkę wodą na noc i zostawić na następny dzień), gotuję do miękkości, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Czosnek i cebulę obieram i drobno siekam.
Krok 1 - Sałatka egipska foto
2
Dodaję fasolkę, oliwę, sok z cytryny i mieszam. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wstawiam do schłodzenia na około pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Sałatka egipska foto
3
Posypuję drobno posiekaną cebulą i podaję. Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasolki z puszki, której nie trzeba już gotować, zaoszczędzimy w ten sposób cenny czas.
Krok 3 - Sałatka egipska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 26.04.2012 09:52
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak