Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą

Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    250 g
  • ciecierzyca

    410 g
  • pomidory

    820 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    1 łyż.
  • kolendra cała

    3 łyżecz.
  • chili

    1/2 łyżecz.
  • wywar warzywny

    1 litr
  • kolendra

    1/3 szkl.
  • natka pietruszki

    1/3 szkl.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • imbir

    30 kawałek
  • kumin

    2 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą
W garnku lub dużym rondelku rozgrzewam oliwę, smażę w nim przez około 5 minut posiekaną cebulę, aż się zezłoci.
Krok 2 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą
Dodaje do niej posiekany czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili. Smażę wszystko to kolejną minutę. Soczewicę płuczę, zalewam wrzątkiem, odcedzam. Dodaje do garnka soczewicę, pomidory i bulion. Następnie gotuje przez pół godziny. Dodaje osączoną z puszki ciecierzycę, gotuje kolejne 10 minut. Zupę doprawiam solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą
Zdejmuje garnek z ognia, dodaje posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Zupę nalewam na talerze i podaje z naturalnym jogurtem oraz natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

13.03.2017 10:02
Pożywna :)

cooleczka

29.10.2012 18:48
coś dla mnie

halina55

26.04.2012 12:21
uwielbiam takie kompozycje

EWI

26.04.2012 09:53
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat