Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sól morska ziołowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
szałwia suszona 1-2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
oregano 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Sól morska ziołowa

W moździerzu połączyć wszystkie suszone zioła i rozdrobnić je tak, aby pozostały małe kawałki - najlepiej nie ucierać, ale ubijać.
Nie rozdrabniać ziół w elektrycznym młynku, gdyż zmieli je na mączkę!
Do malaksera wsypać sól ziarnistą, zmielić pulsacyjnie kilka razy - dodać zioła i mielić, aż powstanie drobnoziarnista sól.
Pozostawić na kilkanaście minut, aby sól ostygła (mielenie podnosi jej temperaturę !) - następnie przesypać do szczelnego słoiczka.
Dobrze, aby słoiczek był ciemny - sól zachowa na dłużej ładny kolor i nie wyblaknie.

Używać do potraw gotowanym/pieczonych, do surówek/sałatek, sosów, kanapek, zup... Ja uwielbiam kanapki z pomidorem lub twarogiem posypane tą solą :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 28.04.2012 00:03
extra
Habibi 27.04.2012 11:05
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak