Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany comber króliczy w sosie miodowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber króliczy 2 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
tymianek kilka szczypt
miód 1 łyżka
sól do smaku
śmietana kremowa 30% 250 ml
wino białe wytrawne 50-60 ml
ocet winny 1 łyżeczka
ziemniaki ugotowane 4
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany comber króliczy w sosie miodowym

Kroki postępowania

1
Comber króliczy oraz patelnię grillową skrapiamy olejem rzepakowym. Następnie mięso oprószamy solą i startym kolorowym pieprzem.
Krok 1 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
2
Patelnię rozgrzewamy i rumienimy combry z wszystkich stron.
Krok 2 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
3
Cebulę bardzo drobno kroimy.
Krok 3 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
4
Pozostały po smażeniu tłuszcz przelewamy do rondelka i dodajemy cebulkę. Rumienimy posypując szczyptą tymianku.
Krok 4 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
5
Następnie wlewamy wino.
Krok 5 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
6
Gdy zacznie się gotować dodajemy miód, śmietanę oraz ocet.
Krok 6 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
7
Mieszając gotujemy sos na małym ogniu kilkanaście minut zagęszczając go.
Krok 7 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
8
W międzyczasie na patelnie grillowej układamy ugotowane ziemniaczki, które skrapiamy olejem rzepakowym. Na środku układamy mięso.
Krok 8 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
9
Całość posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy około 20-30 minut.
Krok 9 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
10
Tak upieczone mięso polewamy sosem miodowym. Zapiekamy jeszcze kilka minut i gotowe.
Krok 10 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto
11
Smacznego.
Krok 11 - Grillowany comber króliczy w sosie miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 17.02.2013 22:15
Smakowicie wygląda :)
pacpaw 28.04.2012 22:05
samego combra (nie duszonego w żadnym sosie) chyba nie da się zrobić "nie suchego" (taka specyfika mięso króliczego, a szczególnie tej części tuszki króliczej). Aby troszkę zwiększyć "wilgotność" właśnie dlatego podaję combry zawsze w towarzystwie sosu a nie same :o)
Jolanta_P-S 28.04.2012 06:44
Nie jest za suchy na grilla?
Jolanta_P-S 28.04.2012 06:44
Nie jest za suchy na grilla?
Mysiunia 25.04.2012 20:20
przepyszny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak