Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb niskobiałkowy

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda letnia 500 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki
drożdże suche 8 gramów
mąka bezglutenowa 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb niskobiałkowy

Drożdże i cukier wymieszać z wodą i odstawić na 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do rozczynu dodać mąkę i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Ciasto przelać do podłużnej formy przykryć ręcznikami kuchennymi i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 250 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeKa 4 tygodnie temu
Chleb z mąki niskobiałkowej wyszedl wyśmienity, bielutki, 4 dni jem i jest ciągle świeży. Jednak chyba jest za wysoka temperatura bo po 35 minutach w temp.250 st. gdy nie zagladałam do piekarnika, to skórka z wierzchu zrobiła się bardzo ciemna , ale nie twarda, dziś piekę znów i spróbuję po 25 minutach zmniejszyc na 240.
fictor123 23.05.2012 09:41
super
Karolinka111 25.04.2012 20:05
spróbuję
stokrotka 25.04.2012 19:25
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak