Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
cukier brązowy 1 szkl.
olej 1 szkl.
mąka pszenna 2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
cynamon 1 łyżecz.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżecz.
marchew starta 3 szkl.
rodzynki 1/2 szkl.
serek kremowy 250 g
masło 5 łyż.
śmietana 18 proc 1 łyż.
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżecz.
cukier puder 1 szkl.
orzechy włoskie 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.04.2014 13:14
Super ciacho:)
Ewa104 25.04.2012 13:23
Już od dawna się do podobnego ciasta przymierzam i dotąd nie upiekłam.Może tym razem wystarczy samozaparcia, bo wygląda ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak