Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka egipskie z dukkah

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka pszenna 2 łyż.
dukkah 2 łyż.
pomidorki koktajlowe 6 szt.
feta 80 g
natka pietruszki 1 łyż.
cebula czerwona 1/4 szt.
oliwa 60 ml
sok z cytryny 1 łyżecz.
mięta suszona 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka egipskie z dukkah

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowuję sałatkę: Pomidorki myję dokładnie i przekrawam na ćwiartki. Siekam drobno natkę pietruszki i miętę. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Sałatkę polewam sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Jajka gotuję przez 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie obieram jajka ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Następnie panieruję jajka w mące.
Krok 1 - Jajka egipskie z dukkah foto
2
Smażę w głębokim oleju, aż będą ładnie zezłocone. Po usmażeniu obtaczam je w mieszance dukkah.
Krok 2 - Jajka egipskie z dukkah foto
3
Jajka układam na sałatce. Dodaję kawałki sera feta i od razu podaję.
Krok 3 - Jajka egipskie z dukkah foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 09.08.2012 21:42
super
gosia1988 09.08.2012 21:42
super
Cukiereczek13 25.04.2012 14:37
fajne :) a gdzie można kupić taką przyprawę? Czy można ją samemu zrobić ? :)
teresa18 25.04.2012 13:00
ciekawe jajka, tylko gdzie można kupic dukkah

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak