Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone warzywa ze śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
marchewki 2 średnie sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
brokuły 20 dkg
olej do smażenia
fasolka szparagowa konserwowa 15 dkg
sól do smaku
curry 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
kolendra 1/2 łyżeczki
śmietana słodka 200 gram
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka 1 (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone warzywa ze śmietaną

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do cebuli.Dodać też podzielone na różyczki brokuły. Wszystko chwilę smażyć.
Krok 1 - Duszone warzywa ze śmietaną foto
2
Dodać sól, curry, paprykę w płatkach, gałkę muszkatołową i kolendrę, wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
Krok 2 - Duszone warzywa ze śmietaną foto
3
Dodać odsączoną fasolkę i śmietanę (ja użyłam 18 %).
Krok 3 - Duszone warzywa ze śmietaną foto
4
Dusić dalej bez przykrycia tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Doskonały dodatek do obiadu.
Krok 4 - Duszone warzywa ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 14.06.2012 22:03
super dodatek do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak